ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

Γιατί να γίνετε μέλη εσείς και τα παιδιά σας σε ένα τοπικό σκακιστικό σύλλογο

Όλοι έχουμε ακούσει για το σκάκι, ένα παιχνίδι, αλλά επίσης ένα άθλημα πνευματικό, ένα άθλημα κατάλληλο για όλες τις ηλικίες (από νήπιο ως τα βαθιά γεράματα), για όλα τα φύλα (για άνδρες ή γυναίκες), για όλα τα χρώματα, τις φυλές, τις θρησκείες ή τις εθνικότητες, που παίζεται σε όλο τον κόσμο.

Με τη σημερινή του μορφή το σκάκι παίζεται εδώ και μερικούς αιώνες σε όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα της FIDE (Fédération Internationale des Échecs), της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας από το 1924.

189 χώρες είναι μέλη της FIDE, ουσιαστικά μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες σε όλα τα αθλήματα σε κάθε σπορ, με Σκακιστικές Ολυμπιάδες, Πανεπιστημιακές Ολυμπιάδες, Εθνικές Ομάδες όλων των φύλων ή ηλικιών και ραγδαία εισαγωγή ως μαθήματος στα σχολεία όλων των βαθμίδων (σε πολλές χώρες σαν υποχρεωτικό μάθημα διδασκαλίας) σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα το σκάκι διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) και διαθέτει πάνω από 100000 αθλητές και αθλήτριες με ελληνική αξιολόγηση, ενώ άνω των 21700 από αυτούς διαθέτουν και διεθνή αξιολόγηση από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία. Σε δεύτερο επίπεδο οι κατά τόπους τοπικές ενώσεις απαρτίζονται από δεκάδες ή εκατοντάδες τοπικούς συλλόγους, οι οποίοι συμμετέχουν σε τοπικά πρωταθλήματα σε ομαδικό επίπεδο, ενώ διοργανώνουν και ατομικά πρωταθλήματα (ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων κλπ.) σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο.

Στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης δραστηριοποιούνται δύο σκακιστικοί σύλλογοι με πλούσια δραστηριότητα, αθλητική και εκπαιδευτική, που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΣΝΑ (Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ν. Αττικής).

Είναι ο Α.Ο. Πεύκης (που πέρα από άλλα αθλήματα διαθέτει και Σκακιστικό Τμήμα) και ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» (Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός, Αθλητικός Σύλλογος Λυκόβρυσης – Πεύκης).

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και το σκάκι

Την οικονομική ενίσχυση των σκακιστικών συλλόγων της περιοχής μας (όπως όλων των αθλητικών συλλόγων) πραγματοποίησε το 2018 η Δημοτική μας Αρχή, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκείνο όμως που πρωτίστως χρειάζονται ο Σκακιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας (και που οι πενιχρές συνδρομές των μελών τους είναι αδύνατον να καλύψουν) είναι αυτό, που άλλοι Δήμοι έχουν προσφέρει στους Δημότες τους και στη νεολαία τους: Την δημιουργία – φιλοξενία των δύο συλλόγων σε δύο (ξεχωριστές) 40-60 τ.μ. αίθουσες, αποκλειστικής τους χρήσης, μόνον για το σκάκι, όπου θα μπορούν να διεξάγονται σε όλες τις ώρες και σε όλες τις ημέρες, η εκπαίδευση των αθλητών – διαφόρων ηλικιών και τμημάτων και επιπέδων, οι προπονήσεις πριν τους αγώνες, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις σε διασυλλογικές ή ατομικές διοργανώσεις, τα σεμινάρια προπονητών, διαιτητών κλπ., οι διοικητικές λειτουργίες, η φύλαξη μεταλλίων – κυπέλλων και άλλων διακρίσεων, φωτογραφικού και ιστορικού υλικού, η λειτουργία δανειστικής σκακιστικής βιβλιοθήκης κλπ.

Η παρούσα, αλλά και νέα Δημοτική Αρχή, που θα προκύψει μετά τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να βοηθήσουν στην ουσιαστική επίλυσή του, για το καλό πρωτίστως της Νεολαίας του Δήμου μας.

Είχα την τιμή να υπάρξω αθλητής και στους δύο αυτούς τοπικούς Συλλόγους και Αρχηγός της Ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο (τα πρώτα χρόνια στον Α.Ο. Πεύκης στην πετυχημένη πορεία αγωνιστικής ανόδου του και τα τελευταία χρόνια στον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, του οποίου υπήρξα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου).

Δείτε όλο το άρθρο εδώ ΣΚΑΚΙ

Με εκτίμηση

Γιώργος Παπαδόπουλος

Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σκακιστής / Αθλητής (Α’ κατηγορίας ΕΣΟ) του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Arena FIDE Master 2015

FIDE Trainer (National Instructor)

Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος

Λυκόβρυση – Πεύκη 2020

gdpapadopoulos@gmail.com

www.facebook.com/GDP.lp2020