ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ 1955…61 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ!!

Τη νύκτα 6-7 Σεπτεμβρίου 1955  η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης υπέστη μια προσχεδιασμένη και οργανωμένη μαζική επίθεση εξόντωσης από Τάγματα εφόδου τουρκικών περιθωριακών στοιχείων τα οποία είχαν μεταφερθεί από το εσωτερικό της Τουρκίας εκείνες τις ημέρες σκόπιμα για να εκτελέσουν την ειδική αυτή αποστολή. Κρατικοί και παρακρατικοί φορείς εκτέλεσαν το καλά οργανωμένο σχέδιο εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, μια κοινότητα που μέχρι τότε κρατούσε τα ηνία της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης.

Η προετοιμασία της επίθεσης είχε αρχίσει από τον Αύγουστο του 55 σε τακτικό επίπεδο. Προσημειώνονται τα Ελληνικά ιδρύματα, οι Εκκλησίες, οι κατοικίες και τα καταστήματα των Ελλήνων. Οργανώνεται από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες η Προβοκάτσια τοποθέτησης εκρηκτικής ύλης στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ όπου βρίσκεται το Τουρκικό προξενείο. Σκοπός να φανεί ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν το σπίτι του Κεμάλ. Οι δράστες συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία και αποδεικνύεται η ανάμειξη των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών!! Η απογευματινή εφημερίδα Instanbul Ekspress τυπώνεται 4 ημέρες πριν και κυκλοφορεί σε 200.000 φύλλα στις 4 το απόγευμα της 6/9/55, ενώ συνήθως είχε κυκλοφορία 5000 φύλλα, αναγγέλλοντας τον δήθεν βομβαρδισμό του σπιτιού του Κεμάλ, δίνοντας έτσι το σύνθημα των επιθέσεων που άρχισαν από την πλατεία Ταξίμ και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλες τις Ελληνικές συνοικίες καταστρέφοντας και λεηλατώντας ό,τι ήταν Ελληνικό.

Ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου 1955  το καλά οργανωμένο ανοσιούργημα είχε εκτελεστεί, κάτω από τα βλέμματα του επίσημου Τουρκικού κράτους ή ακόμα και κάτω από την ανοχή των εκπροσώπων των ξένων πρεσβειών. Στόχοι ήσαν οι 64 Ελληνικές Εκκλησίες, Νεκροταφεία, Ιδρύματα, Σχολεία, Νοσοκομεία, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Βαλουκλί κά.

Για όλα αυτά τα τερατώδη τουρκικά εγκλήματα, το σφοδρό πογκρόμ εναντίον των χιλιάδων Ελλήνων, η επίσημη τότε Ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε, κατά τον προσφιλή τρόπο που μέχρι και τώρα κάνει! Το εγκληματικό φίμωτρο το επέβαλλαν και οι συμμαχικές πιέσεις οι οποίες καλούσαν τις δύο πλευρές να τα βρουν, αλλά κατόπιν εορτής, αφού όμως το έγκλημα είχε συντελεστεί!! Οι ισχυροί της τότε εποχής καλούσαν θύματα και θύτες να συμφιλιωθούν! Η μοναδική αντίδραση ήταν η νέα κυβέρνηση που προήλθε στις 6/10/1955 να αποφασίσει να απόσχει από γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο…

 

Θα μπορούσαν να γραφούν πολύ περισσότερα γι αυτή την ημέρα μνήμης. Δεν ξύνουμε πληγές, αλλά και δεν ξεχνούμε αυτή τη μαύρη επέτειο του Ελληνισμού η οποία συνήθως περνά στα ψιλά της ιστορικής μας μνήμης. Όλοι μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως σήμερα η αποδεκατισμένη Ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης που ζει και αναπνέει γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, φυλάει Θερμοπύλες!! Αξίζει να τους θυμόμαστε τέτοιες μέρες. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα γεγονότα αυτά, που υφαίνουν το αέναο μαρτύριο της φυλής μας από τα βάθη των χρόνων της Ιστορίας μας μέχρι σήμερα!!