ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ….

Και τί να κάνεις με τους νέους?
Μάλλον η ερώτηση είναι τι θα κάνουν αυτοί μαζί σου.Το πιο ισχυρό στοιχείο συνοχής για μια κοινωνία με την ευρεία ή την στενή έννοια της , η γεννεσιουργός δύναμη της, δεν είναι άλλη από τους νέους. Η γενιά της ύφεσης στην Ελλάδα είναι μάλλον η πιο δημιουργική των τελευταίων δεκαετιών. Αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή θα δει ότι οι νέοι σήμερα δεν είναι μια στρατιά υποτονικών ανέργων.
Είναι περισσότερο μια δραστήρια κοινωνική ομάδα που με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει ,ιδιαίτερα σε τεχνολογικό επίπεδο, καταφέρνει να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες συγκυρίες, να επιβιώνει, να δημιουργεί, να ϕφαντάζεται, να αγωνίζεται , να προσπαθεί μα πάνω από όλα να ονειρεύεται και να αγαπά.
Γιατί οι νέοι δίπλα μας κάνουν σπουδαία πράγματα. Ανοίγουν πρωτότυπες επιχειρήσεις, συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, δημιουργούν εθελοντικές ομάδες και μέσω αυτών βοηθούν όσους έχουν ανάγκη ή καθαρίζουν τα πάρκα μας, παίρνουν ως ενσυνείδητη επιλογή το ποδήλατο και όχι το αμάξι. Αυτή η γενιά έχει πολλά να δώσει ακόμα και διαθέτει όλα τα στοιχεία που καθιστούν ένα πολίτη υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο. Υπάρχει το πολιτιστικό υπόβαθρο και οι δεξιότητες, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρεπει να μην αφήσει να πάνε χαμένες. Αν δεν δοθεί το βήμα στους νέους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στα πάσης ϕφύσεως δρώμενα , χάνουμε ένα πάρα πολύ παραγωγικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.
Οι νέοι του σήμερα έχουν «τριφτεί« και ανδρωθεί στην Ελλάδα του Μνημονίου και της λιτότητας. Αν έχουν τη δημιουργική ϕφαντασία που τους επιτρέπει να επιβιώνουν σε τόσο δύσκολους καιρούς, τότε αναμφισβήτητα μπορούν και επιβάλλεται να συμμετέχουν στα κοινά της πόλης.
Είναι στο χέρι όλων να τους αφήνουν χώρο να κινηθούν και περιθώρια για πρωτοβουλίες. Είναι στο χέρι όλων να τους παρακινούν να εργασθούν για το κοινό καλό χωρίς ωφελιμιστικές βλέψεις.
Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν που η τεχνολογία δημιουργεί διαφορετικές δομές και πρακτικές και αλλαζει το τοπίο της κοινωνίας ειναι επιτακτική η ανάγκη να ενθαρύνονται οι νεότεροι να ασχοληθούνμε τον τόπο μας…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΣ , ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ